Anasayfa / Sağlıklı Yaşam / Sağlık / Cevizin Faydaları Nelerdir?

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Cevizin faydaları çok fazladır ve saymakla bitmez. Günlük hayatımızda sürekli olabilen ceviz, tükettiğimiz kurabiye, çikolata, kek gibi birçok üründe yaygın biçimde kullanılır.

Bilinçli ve düzenli bir şekilde ceviz tüketmek insan sağlığına birçok yönde yarar sağlamaktadır. Çocukların zeka gelişiminden kemiklerin güçlenmesine, kolestrolün dengelenmesinden kalp damar sağlığına kadar faydaları vardır. Bununla beraber cevizin cilt için yararlı olduğu ve birçok farklı kozmetik firmasının ürünlerinde cevizin barındırdığı maddelerin kullanıldığı bilinmektedir.

Cevizin içerdiği yüksek miktardaki bazı zengin elementler ve vitaminler genel olarak sağlığımızın korunmasını sağlamaktadırlar. Ama özellikle yüksek orandaki E vitamini ve Omega 3 yağı asidi olan gama-tokoferol gibi elementler en başta kolesterol olmak üzere, kalp çevresinin temizlenmesinde büyük rol oynamaktadırlar.

Walnuts with leaf.
Walnuts with leaf.

Ceviz çok az miktarda besin türünün içerdiği güçlü antioksidan görevi bulunan elementler içerir ve bunlardan biri olan amino-asitler kişide kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.  Omega 3 yağının barındırdığı alfa-linolenik asit patolojik kan pıhtısı büyük ölçüde engeller.

Günlük ortalama 3 ceviz tüketen bir insan, kalp sağlığı için çok büyük bir önlemi almış olur Aynı zamanda günlük olarak tükettiğiniz bu cevizler, kan şekeri ve kolestrol oranını düzenli bir seviyede tutmaya yardım eder.

Yapılan araştırmalar, günlük ortalama 40 gram ceviz tüketen insanların kardiyovasküler tehlikesini azalttığını ortaya koymuştur.

Cevizin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Genel olarak cevizin iki çeşit hastalığı büyük ölçüde engelleyici özelliğinin olduğunu söylemek mümkün. Bunlardan birincisi damar ve kalp hastalıklarıdır. Uzmanlar, öğünlerden sonra belli bir miktar ceviz tüketiminin damarların tıkanmasına sebep olan yağlı besinlerin verebileceği zararları engellediğini söyler. Ceviz içerisinde yer alan antioksidan sayesinde kalp hastalıklarına sebep olan zararlı maddeleri yok eder ve vücudu bu tehlikeden korur. Bu şekilde kalbin hastalıklara yakalanma riskini büyük ölçüde azaltır.

cevizin kalbe faydasi
Vücudumuz kendi başına cevizde bulunan Omega yağını üretemez. Ceviz de Omega 3 yağını çok bol miktarda bulundurur ve günlük ortalama 4-5 ceviz tüketen kişi, vücudun ihtiyaç duyduğu omega 3 yağının yaklaşık %85’ini almış olur. Aynı zamanda Omega 3 yağının antioksidan barındırması kalp sağlığına yararlıdır.

Aynı şekilde günlük 4-5 ceviz yediğimizde, bünyemizin günlük ihtiyaç duyduğu demirin yüzde 20’sini, triptofan’ın yüzde 17’sini ve manganezin yüzde 43’ünü karşılamış oluruz. Cevizde bulunan kalori yüksek olması nedeniyle aşırıya kaçmadan tüketilmelidir.

Kalp ve Damarlara Yaraları

Sağlıklı bir yaşamın önemli bir parçası olarak ceviz yemek kalp için önemlidir. Doymamış yağ asitleri ile diğer besinleri barındıran ceviz önemli bir aperatif yiyecekler arasındadır. Eğer kalple ilgili rahatsızlığınız varsa doğru bir biçimde tüketilmesi durumunda cevizin yararını göreceksiniz.

Düzenli bir biçimde ceviz tüketmek lipoprotein kolesterol oranını düşürebilir. Kötü kolestrol kalp hastalığının başlıca sebebidir, ceviz ise kötü kolestolün panzehiridir.

Ceviz kalp krizine sebep olan kan pıhtılaşmasını riskini azaltabilir. Ceviz, Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olması nedeniyle tehlikeli kalp ritimlerini önler, kalp krizi riskini azaltır. E vitamini arterlerde oluşabilecek plakları engeller ve kalp tıkanıklığının yaşanmasına izin vermez.

Ceviz, içerdiği vitaminler ve besinler aracılığı ile kanın pıhtılaşmasını önler ve kan dolaşımın daha iyi düzende olmasını sağlar. Bu da kalp hastalıklarına yakalanma tehlikesini azaltır.

ceviz tuketmek onemlidir

Kolestrole Faydaları

Günde 4-5 tane ceviz tüketmek kolesterolü düşürür. İyi kolestrol oranını yükseltir ve kötü kolesterolün yükselmesini önler. Bununla beraber damarların genişlemelerini sağlar ve çevresini temizler. Böylece kalp hastalıklarına yakalanma tehlikesini de azaltır.

Diyabete Faydaları

Diyabet rahatsızlığında karşılaşılan en sık sorunlardan biri kan şekerinin yükselmesidir. Ceviz ise kan şekerinin normal seviyelerde kalmasına yardımcı olur. Bu nedenle diyabet hastası olan kişilerin kalp hastalığına yakalanma riskini de düşürmektedir.

Kansere Faydaları

Cevizin kanser hastalığını tamamen tedavi ettiği söylenemez. Ama kanser hastalığına sebep olan faktörleri yok edebiliyor veya hastalığa yakalanma tehlikesini azaltabiliyor.

Kemiklere Faydası

Bazı uzmanlar cevizde yer alan kalori miktarının kiloya sebep olacağını iddia ediyor ama buna karşı olarak büyük bir çoğunluk ise aşırı şekilde beslenilmediği müddetçe cevizin içerdiği kalori oranının kemiklerin güçlenmesine yarar sağladığını belirtmektedir.

Beyine Faydasıyla Bilinir

Ceviz linoleik, alfa linoleik ile beraber vitamin E ve B6 vitaminlerini barındırmasından dolayı sinir sitemlerine olumlu olarak etki yapar. Ceviz, görüntü olarak da beyine benziyor. Ama cevizin beyine benzemesinden daha çok ciddi anlamda beyine yararları vardır. Özellikle stres ile savaşmada antidepresan görevini üstlenir. Uyku sorunu olanlar için önemli bir şifadır. Yatmadan önce tüketilen ceviz, içerdiği triptofan vasıtasıyla uyku sorununuzu çözebilir.

Cilde Faydaları

Zengin bakır ve Omega 3 yağı içeren cevizin cilde de çok yararı vardır.  Her gün 2-3 ceviz tüketmek cildin elastikliğini daha fazla arttırır ve ciltte bulunan hücrelerin canlı kalmalarına yardım eder.

cevizin beyine yarari

Hakkında admin

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ

Tahsilliler daha az kilo Alıyor

Yüksek eğitimli insanların daha az kilo aldığı ispatlandı. Hollanda’da yapılan bir araştırmaya göre, obezite sorunu düşük eğitimlilerde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir