Anasayfa / Sağlıklı Yaşam / Sağlık / Buğdayın faydaları nelerdir?

Buğdayın faydaları nelerdir?

Buğdayın faydası hangi aşamada tüketildiğine bağlıdır. Çünkü işlenmesi sırasında buğdayın besleyici özelliğinin yaklaşık %40’ı kaybolur.

Kepekli gıdalar arasında olan buğday, tahıl tüketimi sağlaması nedeniyle sağlık bakımından birçok yarar sağlar. Buğday diyet lifleri, manganez bakımından zengin olan buğdayın içeriğine baktığımızda A, C, E, K B6 ve B12 vitaminleri, kalsiyum, demir, fosfor içerdiğini görürüz. Bunun yanı sıra fosfor kadar potasyum bakımından da oldukça zengindir.

Buğdayın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı beslenmeye alternatif besin deposu olan buğday, sağlık bakımından birçok avantaj sağlamaktadır. Geniş bir alanda cilde yarar sağlar. Saç sağlığını korumanın yanı sıra, enerji deposu olan buğday, göz sağlığına katkıda bulunduğu gibi kalp sağlığına iyi gelir.

bugdayin faydalari

Buğdayın Cilde Yararları

Bütün tahıllı gıdalar şaşırtıcı bir biçimde cilt sağlığına katkıda bulunmaktadır. İşlenmemiş tahıllı gıdalar ise cilt sağlığı açısında gerekli olan neredeyse bütün maddeleri içermektedir.

Buğday, selenyum bakımında zengin olduğu için cildin beslenmesine katkı sağlar. Cilt sağlığına oldukça yararlı olan buğday ayrıca cildi zararlı güneş ışınlarından korur. Çinko ve E vitamini bakımından buğday zengin olduğu için cilde sağlıklı bir görünüm kazandırır ve cildin parlamasını sağlar. Aynı zamanda selenyum içeren buğday, cilt esnekliğini arttırır.

Buğdaydaki lifler, cilt yer alan aknelerle mücadele etmeye yardımcı olur ve sivilcelerden kurtulmak için çok etkili bir yöntemdir. Buğday, toksinlerin ciltten temizlenmesini sağlar. Bunların yanı sıra buğday bazı deri kanseri çeşitlerini engelleyebilir.

Saçlara Faydaları

Buğday, saç sağlığı açısından da faydalıdır. Saç sağlığını koruyan bileşenler ve mineral bakımından oldukça zengindir. Buğdayın içerdiği çinko saçlara sağlıklı bir görünüm katar. Aynı zamanda herhangi bir sebepten kaynaklanan hasarları en aza indirerek giderebilir ve saç köklerini besler.

Sindirim Sistemine Faydaları

Buğday bol miktarda lif içerdiği için sindirim sistemi açısından faydalıdır. Lif içeren bütün gıdalar genellikle sindirim sistemi sağlığına faydalıdır. Buğday özellikle bağırsak sağlığı açısından önemlidir ve bağırsakların hareketlenmesine yardımcı olur. Böylece kabızlık gibi sıkıntıların oluşmasına sebep olan unsurları yok eder.

budayin yararlari


Kalp Sağlığına Faydaları

Buğday, kalp hastalıklarına yakalanma tehlikesini azaltabilir. Sağlık uzmanları, erkeklerin günlük 8 gram, kadınların ise 6 gram buğday tüketiminin kalp sağlığı bakımından faydalı olduğunu söylemektedir.

Göz Sağlığına Faydaları

Buğday E vitamini ve çinko bakımından zengin olması nedeniyle makula dejenerasyonu ve katarakt tehlikesini azaltır. Görme kaybının ilerlemesini yavaşlamasını sağlayan buğday, göz sağlığı açısından buğday inanılmaz yararlıdır.

Diyabete İyi Gelir

Buğday diyabet hastaları açısından ideal bir besin deposudur. Buğday vücutta kan şekeri oranının dengelenmesine yardımcı olur. Bu özelliği nedeniyle diyabet hastaları tarafından tüketilmektedir.

Buğday Vücudu Temizler

Buğday tüketimi kabızlığı önlerken bağırsak hareketlerini arttırması nedeniyle vücuttaki dışkıların sağlıklı bir biçimde dışarı atılmasını sağlar. Bu da bağırsaklar başta olmak üzere bünyenin temizlenmesini sağlar.

bugday bicmek


Kanseri Önleyebilir

Düzenli olarak buğday tüketimi, kanser çeşitlerine yakalanma tehlikesini azaltabilir. Bu konuyla ilgili yapılan klinik çalışmaları, düzenli biçimde buğday tüketen kişilerin daha az buğday tüketen kişilere göre kanser hastalıklarına yakalanma riskinin daha az olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Kilo Vermeyi Kolaylaştırır

Kilo vermeyi kolaylaştırması nedeniyle diyette olanların temel besinleri arasında yer alır. Buğday sağlıklı ve hızlı bir biçimde kilo verme açısından metabolizmayı teşvik eder. Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle, sindirim sistemi daha falza hareketlendirerek kilo vermeye yardımcı olur.

Buğdayın Sağlığa Diğer Faydaları

Buğdayın E ve B vitaminleri içermesi beyin sağlığı açısından faydalıdır. Buğday vücut için gerekli vitaminleri sağlayarak beynin fonksiyonlarının yerine getirilmesini katkı sağlar Buğdayda bulunan B vitamini kompleksi ayrıca bazı hafıza ile ilgili hastalıklara yararlıdır. Alzheimer hastalığı en başta olmak üzere bazı zihinsel rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Zihin sağlığını korur, bu şekilde dolaylı olarak ruh sağlığına katkı yapar.

Hakkında admin

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ

Tahsilliler daha az kilo Alıyor

Yüksek eğitimli insanların daha az kilo aldığı ispatlandı. Hollanda’da yapılan bir araştırmaya göre, obezite sorunu düşük eğitimlilerde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir