Anasayfa / Sağlıklı Yaşam / Beslenme Önerileri / Baklanın Faydaları Nelerdir?

Baklanın Faydaları Nelerdir?

Marmara, Akdeniz, Ege Bölgelerinde tarla ve bahçelerde yetişir. Bakla, Mayıs ve Haziran aylarında meyve verir. Taze fasulye görünümünde olurken içinde tohumları vardır. 30-50 cm büyüklüğünde olurlar. Akdeniz mutfağında yer bulan bakla, yemek olarak tüketilebilirken meze olarak hazırlanıp tüketilebilmektedir. Hem protein hem de vitamin bakımından oldukça zengin bir besindir. Özellikle kırmızı et tüketmesi önerilmeyen kişiler tarafından protein bakımından zengin olması açısından bu açığın giderilmesinde etkili bir besin kaynağıdır. Şeker hastalarının kontrollü biçimde tüketmesi gerekirken doktorlarına danışmaları önerilmektedir.

Sebzelerin kanser risklerini düşürdüğü uzmanlar tarafından sıkça dile getirilmektedir. Bakla da kanserle mücadelede önemli rol oynayan sebzeler arasında yer alır. Kanser hücrelerinin oluşmasını önlemekte ve kanserle mücadelede bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Bakla çok zengin bileşen ve minerallerin yanında A,B,C ve B2 vitaminleri bakımından zengindir.

bakla

Baklanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Böbreklere Yararları

Böbreklerin fonksiyonlarını düzenleyen bakla, verimli çalışmalarına yardımcı olur. Böbreklerdeki kumun dışarı atılımını kolaylaştırır. İdrar yolları enfeksiyonlarında etkilidir ve idrar yollarının temizlenmesine yardım eder. Kabızlığın giderilmesinde ve hemoroidin tedavisi safhalarında da fayda sağlar.

Bağışıklık Sistemine Yararları

Grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle kaynaklanabilmektedir. Bu durumlarda en iyi çözüm yolu ise bağışıklık sistemini kuvvetlendiren gıdaların tüketimine daha fazla ağırlık verilmesidir. Bakla da bu gıdalar içerisinde kendisine önemli bir yer bulur. Vitamin ve mineraller nedeniyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklara yakalanma tehlikesini azaltır. Üst solunum yollarını korur ve öksürüğe yararlıdır. Ayrıca balgam söktürücü özelliği vardır.

Kalp Sağlığına Yararları

İçeriğinde bol oranda bulunan A ve C vitaminleri sebebiyle kalp dostudur ve kalp sağlığının korunmasında öenmli rol üstlenmektedir. Damarlardaki tıkanıkların giderilmesinde, kalbin ve kalp damarlarının korunmasında etkilidir. Kanın pıhtılaşmasının engelleyen bakla, çok sık tüketilmemesi gereken besindir. Kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterolü yükseltir. Bu da kalp sağlığının korunmasına yardım eder.

baklanin faydasi

Parkinson Hastalığına Yararları

Günümüzde hızla şekilde yayılan ve görülme sıklığı çoğalan Parkinson hastalığı, genetik olabileceği gibi sebebi henüz belirlenemeyen nedenlerden de ortaya çıkabilmektedir. Ama yapılan araştırmalar sonucunda Parkinson rahatsızlığının önüne geçilebilir veya etkilerinin azaltılması mümkün olabilir. Bakla içerdiği fosfor, demir ve magnezyum ile Parkinson hastalığına neden olan genlerin artmasını önlemektedir. Bu da bu hastalığa yakalanma tehlikesinin önüne geçmektedir. Aynı zamanda Parkinson hastalığı ile mücadele eden insanların de sinir sistemlerini kuvvetlendirerek hastalığın etkilerinin azaltılmasına yardımcı olur.

Deri Hastalıklarına Yararları

Bakla sadece yenilerek değil lapa biçimde de cilt hastalıklarının tedavisinde önemli olabilmektedir. Baklanın haşlanarak hazırlanan lapası deri de oluşan rahatsızlıkların üzerine uygulanması vasıtasıyla deri hastalılarının tedavisini hızlandırabilmektedir.

Göz Sağlığını Korur

Bazı göz rahatsızlıkları yaşlanmayla beraber ortaya çıkar. Vücut zayıf düşmeye başladığı zaman yetersiz besin ve minerallerden kaynaklan göz rahatsızlıkları özellikle yaşlılık döneminde insanları tehdit etmeye başlar. Bol oradan lutein içeren bakla yaşlanma döneminde meydana gelmesi muhtemel göz hastalıklarından kişiyi korur.

Kan Şekerini Düzenler

Bakla, kan şekerini sağlıklı seviyede tutar. Bunun yanı sıra kötü kolesterolü dengeler, kalp ve damar sağlığına fayda sağlar. Bu özelliği ayrıca inme ve felç rahatsızlıklarına yakalanma riskini de azaltmaktadır.

bakla

Bağırsakları Çalıştırır

Bakla genel olarak sindirim sistemi için çok yararlı olan lifler içerir. Lifter aynı zamanda bağırsak hareketlerinin daha fazla artmasını sağlar. Özellikle kolon kanseri başta olmak üzere sindirim sistemi bağırsakları tehdit eden rahatsızlıklardan korur. Kabızlık gibi sıkıntıları giderebilmektedir.

Anemi Hastalığına İyi Gelir

Bakla bol oranda demir ve kalsiyum barındırır. Demir eksikliği anemi hastalığına sebep olan en önemli sebeplerin başında geldiği için düzenli biçimde bakla tüketimi anemi hastalığına yakalanma tehlikesini azaltır. Ayrıca bol oranda kalsiyum içeren bakla, kemik sağlığının korunmasında etkilidir.

Baklanın Diğer Yararları

Bazı sağlık uzmanları baklanın idrar söktürücü olduğunu belirtirler. Bu özelliği nedeniyle idrar yolu enfeksiyonlarını giderir. Bakla cilt sağlığı açısından da önemli rol oynar. Etkili bir antioksidan özelliği sayesinden cilde zarar veren serbest radikalleri önler.

Hakkında admin

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ

Sütün Bilinmeyen Mucizevi Faydaları

Süt canlıların yaşamı açısından son derecede önemli olan bir gıdadır. Besleyici ve onarıcı özelliği sayesinde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir