Anasayfa / Anne / Çocuk / Çocuk kitabı alırken dikkat edilmesi gerekenler

Çocuk kitabı alırken dikkat edilmesi gerekenler

Raflarda kitap çeşitleri bol fakat unutmamalıyız ki kitaplar çocuğunuzun hayatına yön verir. Bu nedenle kitap seçimlerini çok dikkatli yapmak lazım.

Yapılan araştırmalar, kitapların çocuklar üzerinde çok büyük etkileri olduğunu göstermektedir. Bu durum ebeveynler ve öğretmen olarak, çocuklarımıza verdiğimiz yayınlar konusunda ne kadar dikkatli olmamız gerektiğini göstermektedir. Buna bağlamda çocuklara önerilecek kitaplar, içerik açısından doğru mesajlar vermelidir ve ruh dünyasında olumsuz özellikler açmaması gerekmektedir. Çocuklar aldatmacalarla, yalanlarla ve boş şeylerle bir zihin karmaşasına girmemelidir. Tercih edilecek yayınların, çocuklarda insani açıdan duygu ve değerlerin gelişimine katkıda bulunması, kendi değerlerine karşı ilgili olmasını sağlamalıdır ve sevginin mayalanması konusunda yardımcı olmalıdır.

ESERLERDEKİ KAHRAMANLAR OLUMLU KARAKTERLER OLMALI

Çocukların birçoğu, eserlerdeki kahramanlar ile kendilerini özdeşleştiriri. Seçilen kahramanların olumlu karakterler olması önemlidir. Çocukların bilinçaltına olumlu örnekler sunulmalıdır. İyi ve yapıcı hayat, örnek olarak verilmelidir. Çocuk kitapları, özellikle hurafe ve batıl inançlar barındırmamalı, bunlardan arındırılmış olmalıdır. Saldırganlık, şiddet, korku ve öfke gibi ruh halleri çocuk kitaplarından uzak tutulmalıdır. Çocuklara yönelik yapılan yayıncılık, ciddiye alınmalı ve özen gerektiren bir çalışma olmalıdır. Okul öncesi ve ilköğretim öğrencilerine yönelik yayınlar genellikle resimlidir ve bu resimlerin özgün olması, estetik özellik taşıması, yayınları daha fazla ilgi çekici hale getirmektedir.

cizgi kahramanlar

KİTAPLARDA BULUNAN RESİMLERE DİKKAT EDİN

Sanat ve estetik açında uygun olmayan resimler, çocukların hayal dünyasına zenginlik katmamasının yanı sıra zarar verebilir. Çocuk kitapları, faydalı ve kaliteli bir oyuncak gibi sevecen olma özelliği taşımalıdır. Renkli ve hayal dünyasını zenginleştiren bir resimleme kitaplarda yer almalıdır. Kitaplardaki bütün konularda olduğu gibi resim konusunda da seçici olunmalıdır.

Çocuklara yönelik lan kitaplar, edebiyatın teorik ve pratik esaslarına uygun olmalıdır. Dilin ilkelerine, çocuğun fiziki ve ruhi yapısına uygun olmayan kitaplar, çocuk kitabı olamaz, Çocuklara yönelik olarak yazılmış yayınların sevimli ve çocuksu bir dünya barındırması gerekmektedir.

İLGİ ALANLARI BİLİNMELİ

Dönemlerin şartlarına göre çocukların ilgi alanlarında doğal olarak değişiklikler olabilir. Ailelerin öncelikle çocukların ilgi alanlarını belirlemelidir. Her çocuk, aynı tür eserlerden hoşlanmayabilir.  Çocukların ilgi alanları belirlenmeli ve buna göre eserler hazırlanmalıdır. Ebeveynler ve öğretmenler öncelikle çocuğun ilgi alanını mutlaka bilmeli ve buna göre bir uygulama tarzı belirlemelidir. Çocukların ilgi alanına uygun olmayan yayınlar, çocuklardaki okuma alışkanlığını azaltabilir. Bu konularda ısrarcı olmak yerine, yönlendirici olunmalıdır.

TİTİZ ÇALIŞMA OLMALIDIR

Günümüzdeki birçok yayınevinde sadece çocuk kitaplarıyla ilgilenen yayın yönetmenleri  ve editörleri bulunur. Bu kişilerin, yazarlarla bir araya gelip yayınevinin planlamasıyla yazarın hedeflerinin arasında gerçek bir düzlemde buluşması önemlidir.

Çocuk yayınları yayın yönetmeni ya da editörü çocuk psikolojisine ve özellikle çocuk edebiyatının birikimlerine sahip olmalıdır. Çocuk yayınları editörleri, eğitimin, sanatın üstünden bir bakış açısıyla ve onların getirdiği kazanımlarla eserlere eğilmeli, daha güzel yayınların hazırlanmasına zemin hazırlamalıdır. Bu nedenle köklü ve bu alanda titiz çalışma gösteren yayınevlerinin eserleri, öncelikli olarak tercih edilmelidir.

cocuk kitaplari

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ NOKTALAR

Çocuk kitapları yazım ve noktalama bakımında hatasız olmalıdır. Bir yayının önemli detaylarından biri de dil bilgisi kurallarına uygun biçimde yazılmış olmasıdır.  Eser hazırlandığında hangi sınıf ve yaş düzeyine hitap edeceği bilinmelidir. Eserlerde ele alınan konular ve ele alınış biçimi çocukların yaş gruplarına uygun olmalıdır. Kahramanlar, çocuğun dünyasına uymalıdır. Eserlerde heyecan unsuru, eserin sonuna kadar canlı olması gerekir. Olumsuz tasvirlere kesinlikle yer verilmemeli, eser politik özellikler barındırmamalı. Özellikle okul çağının başında olan çocuklar açısından devrik cümlelere çok fazla yer verilmemelidir. İşlenen konular genellikle bir bütünlük içinde olmalıdır. Karmaşık olarak bir araya getirilen yazılar bulunmamalıdır. Eserlerde, özellikle küçük yaşta büyük dikkat çeken lakap olarak takılabilecek kahraman isimleri yer almamalıdır.

BİRLİKTE KARAR VERİLMELİ VE ÖRNEK OLUNMALI

Kitap seçiminde öğretmen, ebeveyn ve çocuk üçlüsü birlik karar vermeli. Ailelerin kitap okuma konusunda, çocuklara evde uygun ortamlar oluşturmalı. Aile büyükleri, her şeyden önce çocuklara örnek olmalıdır. Evde bir kitaplık bulundurulmalı, belirli saatlerde hep birlikte kitap okunmalı ve aile içerisinde kitap hediye etme gibi özellikler olmalıdır. Bu etkenler okuma alışkanlığının oluşmasında ve kitaba olan ilginin artmasında en önemli rol oynar. Öncelikle örnek olunmalı, daha sonra çocuklardan buna uygun davranmaları konusunda istekte bulunabilirsiniz.

ailece kitap okuma

Şimdi çocuk kitaplarında dikkat edilecek noktaları daha akılda kalması açısından maddeler halinde sıralayalım:

Yazım ve Noktalamaya Uygunluk
Sınıf ve Yaş Düzeylerine Uygunluk
Dil Bilgisi Kuralların Uygunluk
Konu ve Anlatım Şekilleri
Lakap Takılacak isimler olmamalı
Seçilen kahramanların çocuk psikolojisine uygunluğu
Devrik cümleler sınırlı olmalı

Hakkında admin

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ

Faktoring Nedir? Türkiye’de Faktoring

İşletmeler için oldukça önemli olan faktoring yönteminin ne olduğunu ve Türkiye’de bu yöntemin hizmetlerinin nasıl …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir