Anasayfa / Anne / Çocuk / Çocuk Hastalıkları / Çocuklarda Öpücük Hastalığı

Çocuklarda Öpücük Hastalığı

Tıbbi adıyla enfeksiyoz mononükleoz ( ya da kısaca mono ), EBV virüsünün yol açtığı bir enfeksiyon hastalığıdır. Tükürükle bulaştığı için öpücük hastalığı diye de adlandırılır. Grip benzeri bir tabloya yol açar, hasta birkaç hafta içinde iyileşir. Oldukça sık görülen bir enfeksiyondur. Hastalığa yol açan EBV; öpücük, aksırık, öksürük gibi yollarla hasta kişinin tükürüğüyle temas sonucu sağlam kişiye de bulaşır. Bir kez enfekte olan kişi, ömür boyunca virüsü taşıyacaktır.

Öpücük Hastalığı Belirtileri

Enfeksiyoz mononükleoz ; ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, boyunda veya başka bölgelerdeki lenf bezlerinde büyüme gibi genel belirtilerle başlar. Başağrısı, karın ağrısı, bademciklerde büyüme, cilt döküntüsü gibi belirtiler de görülebilir. Küçük yaşta enfekte olan çocuk, hastalığı belki de herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi atlatacaktır. Hastada bu belirtilerin bazıları veya tamamı görülebilir. Halsizlik, yorgunluk bazen haftalarca sürebilir.

çocuklarda öpücük hastalığı

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diğer virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi, enfeksiyoz mononükleozda da antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur. Hatta bu enfeksiyon sırasında; bazı antibiyotikler, ciltte döküntüye neden olmaktadır. Özellikle ilk günlerde yatak istirahati uygundur. Yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır. Ateş için doktorun önereceği ateş düşürücü şuruplar kullanılabilir. Eğer dalakta büyüme varsa, dalağın zarar görmemesi için, en az 1 ay temas içeren sporlardan kaçınmak gerekecektir.

Öpücük Hastalığından Nasıl Korunulur?

EBV, ne yazık ki aşısı olan bir virüs değildir. Korunmak için bilinen hasta kişiden uzak durmak, tükürük temasından ( öpüşme, aynı kap kacağı kullanma…vb ) kaçınmak gerekir.

Hakkında admin

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ

Bebekleri çok öpmek hastalık sebebidir

‘Öpücük hastalığı’, yakın temas, boğaz salgıları ve tükürük aracılığıyla bulaşır. Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir