Anasayfa / Sağlıklı Yaşam / Beslenme Önerileri / Domatesin Faydaları Nelerdir?

Domatesin Faydaları Nelerdir?

Domates belki de en popüler sebzelerin başında geliyor. Domatesin sağlık bakımından inanılmaz faydaları vardır.

Domatesi bu kadar sağlığa yararlı kılan özelliği hiç şüphesiz barındırdığı yüksek değerde ve birçok farklı vitaminler ve besinlerdir. Orta boyda bir domateste (123 gram) yaklaşık 22 kalori, 0 yağ ve 1 gram protein yer alır. Domates A ve C vitamini bakımında zengindir. Bunun yanı sıra folik asit açısından zengin bir besindir. Domates ayrıca alfa lipoik asit, folik asit,  likopen, beta-karoten, lutein ve kolin olmak üzere olmak üzere birçok madde içermektedir.

Domates antioksidanlarla doludur. Alfa-lipoik asit, glikozu enerjiye çevirmek için vücuda yardım eder. Bazı çalışma sonuçlarında alfa lipoik asitin kan şekeri kontrolü açısından yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır.

Likopen domatese, kırmızı rengi veren bir antioksidandır. Likopen tüketiminin yüzde 80’ini domates oluşturmaktadır.

domates yarari

Domatesin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Domates tüketimi arttıkça, diyabet, kalp hastalığı ve kanser riski azalır. Domatesi düzenli biçimde tüketmek, cilt ve saç sağlığına oldukça yararlıdır. Ayrıca enerji arttırmak isteyenlerin domates tüketmeleri gerekmektedir. Domates tüketimi, genel olarak obezite sıkıntısını giderir ve sinir sistemi üzerinde olumlu yönde etki yapar.

Uyku, öğrenme,hafıza ve kas hareketi ile ilgili sorunları gideren domates, hücre zarların yapısının korunmasına yardım eder.

Kanserle Mücadele Eder

Antioksidanlar açısından domates mükemmel bir besindir. Domates, kansere sebep olduğu bilinen serbest radikallerin oluşumunu önlemek için mücadele eder ve serbest radikallere yaşam hakkı tanımaz.

Prostat Kanserinde Domates

Şimdiye kadar yapılan birçok araştırma sonucunda domatesin barındırdığı birçok vitamin ile bileşenin prostat kanserine karşı önemli derecede etkili ve engelleyici özelliğinin olduğu ortaya çıkmıştır.

Amerikan Kanser Derneği, yaptığı bazı çalışmalara göre domateste yer alan besinlerin insanları belirli kanser çeşitlerinden koruduğunu, özellikle prostat, mide ve akciğer kanserine yakalanma tehlikesini azalttığını açıklamıştır.

domates

Kan Basıncını Düzenler

Sodyumun bünyede oranının düşmesiyle beraber kan basıncında da sorunların oluşmaya başladığını söyleyen bilim adamları, bu nedenle domates tüketimini teşvik etmektedir. Günlük ortalama iki adet domatesin tüketilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Kalp Sağlığını Korur

Domates lif, C vitamini, potasyum ve kolin içeriği açısından kalp sağlığına önemli katkıda bulunur. Domates, önemli oranda antioksidan içerdiği için damarların tıkanmasına izin vermediği ve kanı temizlediği kanıtlanmıştır. Bu özelliği sebebiyle kalp sağlığını da dolaylı şekilde korumaktadır. Damarlarda oluşabilecek tıkanıklık ve kan basıncının düşmesi durumunda kalp daha çok efor harcamaktadır. Domates damar tıkanıklığını giderdiği için ve kan basıncını düzenlediği için kalbin aşırı yorulmasına izin vermez.

Diyabet Hastalığına Faydalıdır

Domatesin kan şekerini düzenler ve sağlıklı bir seviyede tutar. Kan şekerini sağlıklı düzeyde tutan domates, diğer hastalıkların tehlikesini de minimuma indirmektedir.

Deri İçin Faydalıdır

Domates deri sağlığı açısından önemli bir besin kaynağıdır. Sağlıklı ve pürüzsüz bir cilt için düzenli biçimde domates tüketmekte yarar var. Kırışıkların giderilmesinde ve derinin temizlenmesinde antioksidan özelliği önemli görevler üstlenir.

domatesler

Kabızlığı Giderir

Domates bol oranda su ve lif içerdiği için kabızlık sıkıntısını giderme noktasında başarılıdır. Domates bu özelliği sebebiyle bağırsakları hareketli ve ıslak tutma açısından yardımcı olabilmektedir.

Depresyonla Mücadele Eder

Domatesin diğer bir yararı da stres ve depresyonla mücadele etmesidir. Düzenli biçimde domates tüketimi, sinir sitemi üzerinde yararlı etkiler oluşturur, vücudun depresyon ve stresten oluşabilecek rahatsızlıklara yakalanma tehlikesini azaltır. Beyin ve sinir hücrelerine katkı sağlar.

Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir

Domates, harika bir antioksidan özelliği olması ve bol oranda bileşen ve mineraller içermesi bağışıklık sistemine önemli katkıda bulunur. İçerdiği besinler sebebiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklarla mücadeleyi arttırır.

Hakkında admin

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ

Sütün Bilinmeyen Mucizevi Faydaları

Süt canlıların yaşamı açısından son derecede önemli olan bir gıdadır. Besleyici ve onarıcı özelliği sayesinde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir