Anasayfa / Sağlıklı Yaşam / Beslenme Önerileri / Şekere İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Şekere İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Şeker hastalığı, kandaki şeker oranının yüksek düzeylerde olmasına yol açan, kronik bir hastalıktır. Genellikle de beslenmenin düzenlenmesi ile kan şekeri dengesi sağlanabilmektedir.

Uygun bir beslenme yalnızca hastalığın belirtilerini hafifletmekle kalmayıp, ilerlemesini ve çok daha ciddi komplikasyonlara yol açmasına engel olur.

Uzun süre ile tedavi edilmeyen şeker hastalığının yol açacağı diğer hastalıklar içinde kalp hastalıkları, hipertansiyon, böbrek hastalıkları, gözlerin bozulması ve işitme kaybı bulunur.

Sizin sağlık koşullarınıza en uygun diyet yalnızca doktorunuz tarafından belirlenebilir fakat şeker seviyesini düşürdüğü bilinen bazı besinleri tüketerek tedavi sürecini hızlandırabilmeniz mümkün.

şeker

Şeker ve Beslenme

Bakliyat

Bezelye, fasulye ve mercimek gibi baklagiller yüksek seviyede suda çözünen besin lifi içermektedir ve glisemik indeksleri de düşüktür. Besin lifi içeren yiyecekler şekerin kana karışma sürecini yavaşlatarak kan şekeri kontrolüne yardım eder. Lif aynı zamanda gıdalardan gelen kolesterol emilimini yavaşlatıp kalp hastalıkları riskini düşürür.

2001 senesinde yapılan ve “Nutrition Reviews” adlı bilimsel dergide yayınlanan bir araştırmaya göre 6 hafta süresince günde ortalama olarak 25 gram besin lifi tüketen tip 2 diyabet hastaların kolesterol ve şeker seviyelerinde, besin lifi tüketmeyen hasta bireylere oranla önemli iyileşmeler kaydedilmiştir.
Tahıllar

İşlenmemiş olan kepekli tahılların glisemik indeksi düşüktür ve vücut tarafından da işlenmesi zamana yayılarak, kan şekerinde ani dalgalanmalara sebebiyet vermeden enerjiye dönüştürülür. Tam tahıllı çavdar ekmeği, kepekli makarna ve kepekli tahıllar kan şekerini sabit tutar ve yüksek glisemik indekse sahip rafine edilmiş olan tahıllar kan şekerinde ani yükselmelere sebep olabilmektedir.

Omega 3 Yağ Asitleri

Omega 3 yağ asitleri, özellikle şeker hastalığı sebebiyle oluşabilecek damar ve kalp rahatsızlıklarını engellemek için oldukça önemlidir.

Bu esansiyel yağ asitleri de vücut tarafından üretilmediği için tüketilen besinler yoluy ile alınmalıdır. Ceviz ve keten tohumu dışında tuzlu su balıkları yiyerek yeterli oranda omega 3 yağ asidi alabilirsiniz.

omega 3

Tarçın

Yemeklerinizde ekstra bir tat için kullanabileceğiniz tarçının, şekere etkileri ile ilgili 2003 yılında yapılmış olan ve “Diabetes Care” dergisinde de yayınlanan araştırma sonuçlarına göre 1-6 gr. arası tarçın tüketmek, kan şekeri dışında yağ oranını ve kolesterolü de düşürerek tip 2 diyabet hastalarında kalp krizi riskini de azaltıyor.

Meyve ve Sebze

Mineral ve vitamin bakımından zengin olan meyve ve sebzeler aynı zamanda lifli yapıları ile kan şekerinin sabit kalmasına yardımcı olmaktadır.

İçerdikleri antioksidanlar ile bağışıklık sistemini de geliştiren meyveler ve sebzeler arasında karalahana, lahana, portakal, , limon, ıhlamur şalgam, turp, ıspanak, brokoli,  greyfurt, böğürtlen ve çilek ilk sıralarda gelmektedir.

Şekeri olanların tuz, yağ ya da sos eklenmiş sebzeleri, yüksek seviyede sodyum içeren ve turşu ve konserve sebzeleri tüketmeleri önerilmez.

zeytinyaği

Yağsız Et

Daha az bir miktarda doymuş yağ içeren yağsız olan et, kolesterol düzeyini düşük tutmak için idealdir ve de bol miktarda protein içermektedir.

Somon, ringa,  sardalye, , ton balığı, alabalık karides, hindi ve derisiz tavuk gibi etlerden vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kadar proteini alabilir ve kalp hastalıkları riskini de azaltabilirsiniz. Eti pişirirken, kızartma değil de haşlama yöntemini kullanın.

Zeytinyağı

İyi kolesterolü yükseltip damar tıkanıklığına karşı da koruma sağlayan zeytinyağını, yemeklik yağ olarak kullanabilmeniz mümkün. Zeytinyağı insülin direncini azaltır ve kan şekerini sabit tutmaya da yardımcı olur.

Hakkında admin

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ

Sütün Bilinmeyen Mucizevi Faydaları

Süt canlıların yaşamı açısından son derecede önemli olan bir gıdadır. Besleyici ve onarıcı özelliği sayesinde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir