Anasayfa / Anne / Çocuk / Teknolojik Aletlerin Çocukların Eğitimine Katkısı

Teknolojik Aletlerin Çocukların Eğitimine Katkısı

Modern hayatla birlikte teknoloji yaşamımızda büyük yer kaplamaktadır. Hatta teknolojiye esir hale geldik diyebiliriz. Birçok alternatifin olması ve hayatın sürekli teknoloji ile akması bizi buna mecbur bırakmıştır.

Kötü-iyi birçok etkisi olan teknolojik aletler aslında yaşamımızı kolaylaştırmıştır. Birçok bilgi akışına anında ulaşabilmemiz ya da ihtiyacımız olan her türlü şeyi elde edebilmemiz açısından büyük yarar sağlamaktadır. Ancak elimizden düşürmediğimiz, akıllı telefonlar, tabletler ya da bilgisayar karşısında geçirilen zamanları ne derece etkili kullandığımız önemli olan detaydır. Eğlence veya eğitim gibi birçok konuda zamanımızı bu mecralarda geçirmekteyiz. Fakat saatlerce bir oyunla vaktimizi harcamak ise büyük bir zarardır.

OYUNA GELMEYİN

Özellikle teknoloji çağının tam ortasında dünyaya gelen çocuklar çok çabuk teknolojik ortamlara adapte olurken yanlış kullanım ise gelişiminde olumsuzluklara neden olmaktadır. Görsel, dokunsal ve işitse özellikleri bünyesinde barından teknolojik aletler çocuklar açısından her zaman ilgi çekici olmuştur. Bu nedenle eğer bir kısıtlama olmazsa her çocuk günün büyük bölümünü bu ortamlarda olumsuz bir şekilde geçirecektir. Çünkü çocukların ilgisini çekecek olan binlerce çeşit oyun vb. gibi ortamlar bulunmaktadır. Bunda ise aileye büyük görev düşmektedir. Olumlu özellikler dışında mutlaka kullanım süreleri kısıtlanmalıdır. Belli yaşın altında olan çocuklar için bazı programlara filtreleme özelliği getirilmelidir. Örneğin şiddet ve cinsel konulu programlara çocukların ulaşımı engellenmelidir. Aileler, çocuklarının teknolojiyi ne kadar ve hangi amaçlı kullandığını bilmelidir.

bilgisyarda oyun oynayan cocuklar

EĞİTİMDE ÖNEMİ

Olumsuz özelliklerin yanı sıra teknolojik ortamlar eğitimde ise çocuklarımıza veya bütün bireylere büyük imkanlar ve kolaylıklar sağlamaktadır. Her türlü bilgi akışının olduğu ortamlarda hızlı ve kolay bilgi ulaşımı öğrenmeyi daha çok arttırır. Okullarda oluşturulan akıllı sınıflar, kütüphanelerin bilgisayarlarla donatılması ise eğitim açısından yararlıdır. Özellikle çocukların büyük ilgi duyacağı bu ortamlar eğitim ile alakalı olarak daha çok kullanıma katkı sağlamaktadır.

akilli siniflar

Daha önceleri herhangi bir araştırma için kütüphane kütüphane gezip ansiklopediler ve kitapları didik didik inceleyen insanların bilgi akışını sağlaması ile günümüzdeki insanların bilgi akışı hızı arasındaki farkını tahmin etmek çok zor değildir.  Teknolojik ortamlar, eğitimde hızlı öğrenmeyi, araştırmayı, iletişime geçmeyi ve kendini ifade etme becerilerini geliştirmektedir. Bu nedenle teknolojik aletlerin hem olumlu hem de olumsuz yanları vardır. Ancak olumsuz yönlerini ortadan kaldıracak bilinci kazanmalıyız.

Hakkında admin

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ

Faktoring Nedir? Türkiye’de Faktoring

İşletmeler için oldukça önemli olan faktoring yönteminin ne olduğunu ve Türkiye’de bu yöntemin hizmetlerinin nasıl …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir