Anasayfa / Sağlıklı Yaşam / Beslenme Önerileri / Ihlamurun Faydaları Nelerdir?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir?

Ihlamur ortalama olarak 25-50 metreye kadar olan uzunluğa erişebilen ağaçlarda yetişir. Ihlamur ağacının çiçeklerinin yaymış olduğu hoş kokulardan dolayı sokak aralarında ve ev bahçelerinde de yetiştirilmektedir. Özellikle de kış aylarında, yapraklarından yapılmış olan ıhlamur çayları, siyah çayın pabucunu dama atıyor.

Kış aylarında limon ve balla karıştırılarak içilen ıhlamur çaylarının, sağlık açısından oldukça yararlı olduğuna inanılır. Ihlamur çiçekleri, mevsimi geldiği zaman bal arıları için de bir besin kaynağı olur ve ıhlamurun yapraklarından da çeşitli hastalıklara iyi gelen macunlar yapılır.

Ihlamur kalsiyum açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Önemli bir A vitamini deposudur aynı zamanda. B6 vitamini de içerir. Ayrıca tanen ve şeker glikoz içerir. İçerdiği element, vitamin ve diğer maddelerle bazı hastalıklara yararları vardır.

Ihlamurun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Ihlamur daha çok kışın, soğuk algınlığına sebep olan hastalıklara yakalanmamak ya da hastalıkların tedavisinde kullanılmak amacıyla içilir. En çok da yaprakları kaynatılarak demlenir ve limon ya da balla karıştırılarak içilir. En sık kullanım şekli de bu şekildedir.

ihlamur

Nezle ve Gribe Karşı Ihlamur

Ihlamur kışın meydana gelen soğuk algınlığından ve yaygın olan salgın hastalıklardan korunmak ve de bu hastalıkların tedavileri amacıyla tüketilmektedir. Daha fazla verim almak için ıhlamura limon ve bal eklenebilir. Balın yardımı ile vücudun direnci, hastalıklar ile mücadele için arttırılır.

Balın doğal bir antibiyotik olması da ıhlamurun etkisini iki katına çıkarmaktadır. Yalnız bal haşlanmış ya da çok sıcak suda özelliğini kaybeder. Bu yüzden de ıhlamura karıştırılmadan önce mutlaka ıhlamur suyun soğuması beklenmelidir.

Öksürüğe İyi Gelir

Ihlamur, üşütmeden kaynaklanan öksürüklere iyi gelmektedir.  Düzenli olarak ve sıcak tüketildiğinde öksürüğe sebep olan mikropları ve bakterileri vücuttan atar ve solunum yollarında da öksürükten dolayı meydana gelmiş olan tahrişleri gidermektedir. Öksürükten daha hızlı ve kısa bir zamanda kurtulmamıza yardım eder.

Vücudun Direncini Arttırır

Ihlamur, kan dolaşımının hızlanmasını sağlar ve vücudu sıcak tutmaya yardımcı olur. Özellikle kışın üşüme problemi yaşayan kişilerin bu problemi çözmede önemli derecede yardımcı olmaktadır. Hastalıklarla genel anlamda da mücadele için metabolizmayı kuvvetlendirmektedir.

Stresi Giderir

Ihlamurun, sinir sistemi üzerinde önemli bir katkısı vardır. Hazırlanan ıhlamur çayının içine karanfil atıldığı zaman sinir üzerinde daha çok etki gösterir ve de sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Böylece genel anlamda da sinir sistemlerini olumlu bir yönde etkiler ve stres kaynaklı kötü düşüncelerden bünyeyi korumaktadır. Yalnız gece geç saatlerde çok fazla derecede ıhlamur tüketimi, uykusuzluğa sebep olabilir. Bu yüzden de akşam saatlerinde fazla tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.

ıhlamur

Cilt Sağlığına Faydası Vardır

Ihlamurun gözlere de yararları vardır. Kaynatılmış olan ıhlamur yapraklarından elde edilen su, pamuk yardımıyla gözlerin üzerine konulur. Bu işlem yapılırken de gözlerinizi kapatmanız gerekmektedir. Bu uygulama ile hem gözlerin dinlenmesini sağlarsınız hem de göz kapaklarının kenarlarında oluşan çapak ya da bakterilerin temizlenmesini sağlarsınız.

Saç Sağlığı için Ihlamur

Ihlamurun saç sağlığına da yararları bilinmektedir. Ihlamur yapraklarını kaynatıp elde ettiğiniz suyla saçlarınızı yıkadığınızda saçlarınıza doğal bir görünüm kazandırmış olursunuz. Bu uygulama da saçlarınızı kuvvetlendirerek aynı zamanda kafa derisinde oluşan bazı kaşıntıları giderebilir. Ayrıca saç derilerini kuvvetlendirir ve saçların dökülmesine de engel olabilir. Zararlı bakterilerle serbest radikallerden, kafa derisini arındırarak kaşıntı veya benzeri hastalıklardan korunmamızı sağlamaktadır.

Cilt Lekelerini Giderebilir

Yukarıda anlatılan bütün özelliklerin yan sıra ıhlamur, cilt hastalıklarına karşı da iyi gelmektedir ve fazla çeşidi olan hastalıklara karşı da kısmen tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Cilt lekelerine de yararlıdır. Bunun için de ıhlamur yaprakları yumuşayıncaya kadar kaynatılıp lekelerin üzerine uygulanır.

Zamanla bu cilt lekelerini çıkaracağını göreceksiniz. Ihlamur ayrıca ciltte yaşlanmadan dolayı meydana gelen kırışıklıkları da giderebilir.  Hücreleri kuvvetlendirir ve cildin daha geç yaşlanmasını sağlayıp güzel ve sağlıklı bir görünüm sağlayabilir.

ıhlamurun faydasi

Ihlamur Dolaylı Bir Şekilde Kalp Sağlığına Yararlıdır

Ihlamurun direk olarak kalp sağlığına yararlı olduğunu söylemek zor fakat damarlar üzerinde de olumlu etkisinden dolayı kalp sağlığına da yararlıdır diyebiliriz. Ihlamur damar tıkanıklıklarına engel olduğu için bu tıkanıklıktan kaynaklı kalp yorgunluğunu ya da olası bir hastalıktan koruma özelliğine de sahiptir.

Ihlamur damar sertliğinin oluşumuna izin vermez ve kan akışını da hızlandırdığı için damarların etrafında oluşabilecek tabakalara engel olmaktadır. Aynı zamanda bu katkıları ile beraber kanı da kısmen temizleme özelliğine sahiptir denilebilir.

Ihlamurun Hipertansiyona da İyi Geldiği Söylenir

Yaygın bir kanaat değil fakat bazı uzmanlar ıhlamurun hipertansiyona iyi geldiğini söylemekte. Tansiyonu sağlıklı bir seviyede tutmada az da olsa ıhlamurun rolünün olduğu söylenmektedir.

Terlemeyi Sağlar

Kış aylarında, özellikle de kar yağışının az olduğu kış aylarında genellikle virüslerden kaynaklı olan salgın hastalıklar, insanları muzdarip etmektedirler. Bazı virüs çeşitleri terleme yolu ile daha kolay vücuttan atılır. Bunun için ıhlamurun yararlı olduğunu söylemek de mümkündür. Terleme şiddetini arttırmak amacı ile ıhlamurun içerisine acı biber de katılabilir. Böylece acı biberin yardımı ile hem solunum yollarının rahatlatılır hem de terlemenin şiddeti arttırılır.

 

Hakkında admin

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ

Sütün Bilinmeyen Mucizevi Faydaları

Süt canlıların yaşamı açısından son derecede önemli olan bir gıdadır. Besleyici ve onarıcı özelliği sayesinde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir