Anasayfa / Sağlıklı Yaşam / Beslenme Önerileri / B6 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

B6 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Vücudumuzda 100’den fazla olan kimyasal tepkimede yani enzimatik reaksiyonlarda kullanılan B6 vitamini, birçok hastalığa karşı koruma sağlayan “antikor”un üretiminde önemli rol oynamaktadır.

B6 vitamininin diğer görevleri arasında; hemoglobin üretimi, serotonin ve norepinefrin nörotransmiterlerinin (sinir taşıyıcısı) sentezi, kan şekeri düzeyinin dengelenmesi ve gıdalar yolu ile alınan proteinin parçalanması bulunur.

B6 vitamini eksikliği olduğunda, kanda olan hemoglobin sayısının azalmasına bağlı olarak, anemi oluşabilir, , yorgunluk ya da malez (keyifsizlik, kırıklık) egzama gibi cilt hastalıkları, kas kasılmaları ve nöbetler görülebilmektedir.

Damar ve kalp sağlığının korunması için, çok önemli bir vitamin olan B6 vitamini, sinir sistemini etkileyen hastalıklar ile bazı cilt hastalıklarının tedavisine de yardımcı olması için önerilen vitaminler arasında olmaktadır.

b 6

B6 Vitamininin Görevleri

Temel Moleküllerin Sentezi: B6 vitamini, neredeyse bütün moleküllerin sentezinde kullanılmaktadır. Proteinin yapı taşları olan amino asitlerin sentezi için, B6 vitamini gerekmektedir.Bu, besinler yolu ile alınan protein arttıkça, bu proteinlerin vücut tarafından işlenebilmesi amacıyla B6 vitamini tüketmenin de aynı bir oranda artması gerektiği anlamına gelmektedir.

Ayrıca nükleik asitler ve amino asitlerin yeni hücre üretiminde oldukça önemli bir rolü olduğu için B6 vitamininin, yeni hücre üretimi aşamasında kritik bir rolü olduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz.

Karbonhidratın İşlenmesi

Vücudumuz, karbonhidratın (nişasta ve şeker) işlenmesi amacıyla B6 vitaminine ihtiyaç duymaktadır. Bu özelliği ile fiziksel güce dayalı olan aktivitelerde, gerekli olan enerjinin sağlanması amacı ile öne çıkan vitaminler arasında yer almaktadır.

Sinir Sistemi

Sinirlerin birbirleri ile olan iletişimi sağlayan moleküllerin üretilmesinde B 6 vitamini kullanıldığı için, sinir sistemi fonksiyonlarının gerçekleşmesinde oldukça kritik önem taşıyor.

Sülfür ve Metil

Vücudumuzda sülfür içermiş olan moleküllerin bulunması, öncelikle hormon dengesinin korunması ve karaciğer aracılığı ile toksik maddelerin temizlenmesi açısından oldukça önemlidir. B6 vitamini sülfür olan bileşiklerin vücudun içinde taşınmasına yardımcı olmaktadır. Aynı durum vücutta birçok kimyasal reaskiyon aşamasında kullanılan metil içerikli moleküller için de geçerli olmaktadır.

b 6 vitamini

İltihap

Bu konuda araştırma ve çalışmalar henüz devam etmekle beraber araştırmacılar B6 vitaminin, istenmeyen iltihaplanmaları önlediğini belirtiyor. Yeterli oranda B6 vitamini alarak kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, obezite gibi kronik inflamasyonla bağlantılı hastalıkların ortaya çıkma riski de azaltılabilir.

B6 Vitamini Nelerde Bulunmaktadır?

Aşağıda B6 vitamini bakımından zengin bazı besinleri bulabilirsiniz fakat bu besinlerden bazıları kolesterol, yüksek kalori ya da yağ içerikleri sebebiyle herkes için uygun olmayabiliyor. Sağlık koşullarınıza uygun olan ve B6 vitamini bakımından da zengin beslenme programı için uzmana danışabilirsiniz.

Kepek (Buğday ve Pirinç): Buğday kepeği ve ham pirinç, B6 vitamini bakımından en zengin besinler arasındadır. Gıdalar yolu ile aldığınız B6 vitamini arttırmak için kepekli ekmek ve esemer pirinç tüketebilirsiniz. 100 gramlık pirinç kepeğinde 4.07 mg, 1 yemek kaşığı pirinç kepeğinde de 0.3 mg (günlük ortalama ihtiyacın %15’i) B6 vitamini bulunmaktadır.

bitkilerBaharatlar ve Kurutulmuş Bitkiler: 1 yemek kaşığı toz acı biberde yaklaşık 0.294 mg yani günlük ihtiyacın %15’i B6 vitamini bulunur. Yine aynı miktarda kurutulmuş nane ise günlük olarak B6 vitamini ihtiyacının %3’ünü karşılıyor. B6 içeren diğer bitkiler ve baharatlar arasında fesleğen, sarımsak tozu, zerdeçal, defne yaprağı, kekik, biberiye, tarhun, mercanköşk ve adaçayı sayılabilir.

Antep Fıstığı: 100 gram Antep fıstığı, günlük olarak B6 vitamini ihtiyacının %85’ini karşılamaktadır. Kavrulmuş fıstık, daha lezzetli olmasına rağmen çiğ fıstıktan biraz daha az B6 vitamini içerir. 1 avuç Antep fıstığı yiyip günlük olarak B6 vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak %25’ini alabilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsak diğer yararlarının yanı sıra iyi bir B6 vitamini kaynağıdır. 1 çay kaşığı ya da 1 diş sarımsakta 0.04 mg B6 bulunmaktadır. Bu miktar da günlük ihtiyacın ortalama %2’sine denk gelir.

Ciğer: Hindi ciğeri ve sığır yüksek miktarda B6 vitamini içerir fakat kolesterol değeri de yüksek olduğu için çok dikkatli tüketmekte fayda var. 100 gram sığır ciğerinde ortalama 1.04 mg (%52), yine aynı miktarda hindi ciğerinde de 0.832 mg (%42) B6 vitamini bulunur.

Balık: Somon, ton, morina gibi derin deniz balıkları yağ asitleri, protein ve B6 vitamini için iyi birer kaynaktır. Mesela 100 gram ton balığı, günlük olarak B6 vitamini ihtiyacının hemen hemen yarısını karşılıyor. Yine aynı miktar somonda 9.94 mg ve 100 gram morina balığında da 0.462 mg B6 vitamini bulunmaktadır.

 

 

Hakkında admin

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ

Sütün Bilinmeyen Mucizevi Faydaları

Süt canlıların yaşamı açısından son derecede önemli olan bir gıdadır. Besleyici ve onarıcı özelliği sayesinde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir