Anasayfa / Sağlıklı Yaşam / Sağlık / Marulun faydaları nelerdir?

Marulun faydaları nelerdir?

Kısa ve yeşil sebze olan marul, boyunun tersine sağlık bakımından çok büyük yararları bulunmaktadır.

Modern dünyada bütün mutfaklarda yaygın biçimde yemeklerde ve özellikle salatalarda kullanılmaktadır. Ayrıca aperatif yiyeceklerine yanında yerini alır. Çiğ köfteden sandviçe kadar marul mutlaka bir şekilde yiyeceklerde kendisini gösterir.

B1 ve B 12 vitaminlerini içeren marul, A vitamini bakımından çok zengin bir besin deposudur. Bunun dışında potasyum bakımında çok zenginidir ve magnezyum başta olmak üzere birçok mineral barındırır.

Marulun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Marulun Cilt Sağlığına Faydaları

Günlük bir miktar marul tüketmek cilt hücreleri açısından gerekli olan A vitaminin %100’nu karşılar. Bu durum cilt hücrelerinin sağlığının korunmasına ve cildin canlı kalmasına yardımcı olur. Bol miktarda Potasyum içeren marul, cilt sağlığına katkı yapar. Cildi zararlı güneş ışınlarından korur, katarakt hastalığına ve makula dejenarasyonu yakalanma riskini azaltır.

Marulun cilde diğer bir yararı temizleyici rolünün olmasıdır. Cildi toksinlerden temizleyerek doğal bir şekilde nemlenmesini ve cilt gözeneklerinin açılmasını sağlar. Bu da özellikle kuru ciltleri açısından çok önemlidir. Özellikle kuru ciltler kış aylarında nemlenmez ve cilt dökülmesine neden olur. Ama marul bu sıkıntıyı kısa sürede ortadan kaldırabilir.

marulun faydalari nelerdir

Marul Uyku Sorunlarını Yok Edebilir

Marulun etkili bir idrar sökücü olduğu bilinir ama uyku sıkıntısını çözdüğü çok daha az bilinen bir gerçektir. Akşamları yemekte bir miktar marul salatası tüketimi size deliksiz bir uyku çekmede yardımcı olabilir. Çeşitli sebeplerden dolayı uyku sıkıntısı yaşıyorsanız düzenli olarak marul tüketmenizde yarar vardır.

Marulun Saç Sağlığına Yararları

Marul, saç sağlığı bakımından çok önemli mineraller içerir. Marulun içerdiği bol orandaki demir başta olmak üzere diğer vitaminler ve mineraller saçların sağlıklı bir biçimde büyümesini sağlamasının yanı sıra marul suyunun saçlara uygulanması kellik sorunlarına  yakalanma riskini ve saç dökülmesini azaltabilir.

Marulun barındırdığı besinler saç köklerini güçlendirir, saçlara doğal bir renk ve yumuşaklık katar. Marul suyunun kafa derisine uygulanması da kepek sorunu başta olmak üzere alerji ve kaşıntı sorunlarını yok edebilir.

Protein Deposu

Protein, vücudun yapı taşını oluşturur. Proteinler, vücutta kas gelişimi ilk başta olmak üzere birçok metabolik reaksiyonlar açısından gerekli olan besin maddelerini temin etmektedir ve marulun yaklaşık %2’sini proteinler oluşturur.

marulun yararlari

Doğal Şeker Özelliği

Her sağlıklı vücut, şekere de ihtiyaç duymaktadır. Sebzeler birçok minerali ve vitamin, sağlamaktadır ama çok azında marul gibi şeker bulunur. Şeker ihtiyacınızı doğal yollardan karşılamak istiyorsanız bol bol marul tüketebilirsiniz.

Demir Deposu

Demir, birçok organın sağlığı açısından önemli bir maddedir ve eksiliği durumunda bazı sağlık sorunlarına sebep olur. En yaygın olanı kansızlık yani bir diğer ifade ile anemi hastalığıdır. Birçok meyve ve sebzenin barındırdığı demir miktarının dört katı marulda bulunur. Marul yapraklarının demir deposu olması birçok bakımdan sağlığımızı korumaya yardımcı olur.

Gebelik Döneminde Marulun Faydası

Gebelik döneminde en çok ihtiyaç duyulan vitaminlerin başında K vitamini bulunmaktadır. K vitamini, gebelik döneminde çok sık rastlanan sinirlilik durumuna çok iyi gelmektedir.

C Vitamini Deposu

Serbest radikallere karşı en etkili olan vitaminlerin başında C vitamini gelir. Bu özelliğinden nedeniyle birçok hastalığa yakalanma tehlikesini azaltırken marul bazı hastalıkların da tedavisinde kullanılmaktadır. Antioksidan etkisi nedeniyle marul kanser hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır.

Kilo Vermeyi Kolaylaştırır

Marul çok az kalori ve yağ içermektedir. Bu özelliği nedeniyle kilo vermeye çalışan kişilerin bolca tükettiği sebzelerin başında yer alır. Ayrıca bol tüketilmesi kişide tokluk hissini arttırır.

marulun faydalari

Beyin Sağlığında Marul

Marulun içerdiği Omega-3 ile Omega-6 yağ asitleri genel sağlık bakımından çok önemlidir. Bunun yanı sıra beyin sağlığı açısından bu yağ asitleri büyük önem taşımaktadır. Bu özelliğine nedeniyle özellikle çocukların gelişme çağında zihin sağlığına önemli anlamda katkı sağlayabilir.

Toksinleri Temizler

Marulun bol oranda içerdiği kalite değeri çok fazla olan mineraller, bünyenin toksinlerden temizlenmesine yardımcı olur ve toksinlerin özellikle akciğere verdiği zararı azaltabilir.

Kalp ve Damar Sağlığını Korur

Antioksidan özelliğinin olması ve serbest radikallerle toksinleri vücuttan atabilmesi aynı zamanda damar ve kalp sağlığının korunmasında çok önemli rol oynamasını sağlar. Ayrıca kolesterol ve şeker oranını sağlıklı düzeyde tutmayı başarır.

Hakkında admin

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ

Tahsilliler daha az kilo Alıyor

Yüksek eğitimli insanların daha az kilo aldığı ispatlandı. Hollanda’da yapılan bir araştırmaya göre, obezite sorunu düşük eğitimlilerde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir