Anasayfa / Sağlıklı Yaşam / Sağlık / Adaçayının faydaları nelerdir?

Adaçayının faydaları nelerdir?

Adaçayı, dünya genelinde yaygın bir tüketime sahip olmaktadır. Adaçayı bitkisinin yaprakları kurutularak çay yapılırken içecek olarak tüketilir. Ayrıca yaygın biçimde yemeklere hoş bir tat katması için mutfaklarda da kullanılır.

Adaçayı 70-80 santim boylarındaki minik ağaçlarda yetişir ve genellikle ılıman iklimleri sever. Ülkemizde İzmir taraflarında yetiştirilir. Don olaylarının fazla yaşandığı bölgelerde ve soğuk iklimlerde istenilen sıcaklığın sağlanması açısından etrafı diğer ağaçlarla kapatılır. A, C, K ve B6 vitamini bakımından çok zengin bir besin deposudur. Tam bir A vitamini kaynağıdır. Yüksek miktarda potasyum, demir, kalsiyum ve magnezyum içermektedir.

Adaçayının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Esnek ve pürüzsüz ciltler açısından adaçayı mükemmel bir bitkidir. Barındırdığı fenolik asitler,  uçucu yağlar ve antioksidanlar bitkiyi sağlık bakımından çok önemli kılar. Karoten betanı fazla içermesi nedeniyle potansiyel bir anti kanser maddesi olarak bilinir. Cilde olan yararlarından dolayı kozmetik malzemelerinde de kullanılmaktadır. Cilt dışında saç sağlığı açısından da kullanılır.

adacayinin faydalari

Depresyona İyi Gelir

Çağımızın en önemli rahatsızlıklarından olan stres ve depresyona karşı etkilidir. İçerdiği diosmetin, luteolin ve apigenin gibi antioksidanların bol oranda bulunması, depresyon ve stresle mücadele sağlar. Günlük ortalama bir ada çayı tüketmeniz depresyondan kaynaklanan olumsuz düşünceleri engellemek için katkı sağlayabilir.

Alzheimer  Hastalığına Yarar Sağlar

Adaçayı, düzenli olarak tüketildiğinde hafızayı güçlendirir. Bunun yanın sıra hafif Alzheimer hastalığı olmak üzere farklı çeşitlerdeki hafıza kaybı durumlarında tedavi açısından önerilmektedir. Bununla beraber yaşlanmaya bağlı olarak oluşan unutkanlık, bunama gibi zihinsel sıkıntılardan korunmaya yardım eder.

Diyabete Faydaları

Yapılan birçok araştırma diyabet hastalığı ile savaşan kişilerde kolesterolü düşürme etkisi olduğunu ortay koymuştur. Adaçayının yaprak ekstralarının antihiperglisemik özellikleri barındırması bilinen bir şeydir.

Romatizma ve  enfeksiyon hastalıklarına karşı Yararları

Adaçayında bulunan vitamin ve elementler çok önemli derecede antioksidanlar içerir. Bu nedenle enfeksiyonlara karşı katkı sağlar. Romatizmadan oluşan iltihaplara karşı etkilidir. Aynı zamanda astım ve bronşit gibi hastalıklarından meydana gelen enfeksiyonlara iyi gelir ve Astım ataklarının şiddetini azaltmaktadır.

adacayi

Kalp Sağlığını Korur

İki tatlı kaşığı adaçayı yaklaşık 20 mg potasyum ve kalsiyum içermektedir. Günlük tüketilen adaçayı, kardiyovasküler kalp ritminin sağlıklı bir biçimde devam etmesi ve sistemin düzgün çalışması için iyi gelmektedir. Ayrıca kolesterolü dengeleyen sodyum barındırması nedeniyle dolaylı şekilde kalp sağlığına katkı sağlar.

İshale iyi gelir ve Sindirim Sistemini Korur

Genel olarak lif içeren tümbitkiler sindirim sitemi açısından önemlidirler. Adaçayının barındırdığı lifler mideyi güçlendirir, ishale karşı iyi bir şifa deposudur. Ayrıca aşırı terlemeye karşı etkilidir. Sindirim sitemi bozukluklarını düzenlemeye yardım etmektedir.

Yaşlılığı Geciktirir

Adaçayının yaprağı vücutta kan dolaşımının hızlanmasını sağlar.  Hasarlı hücrelerin onarılmasında ve hücrelerin yenilenmesinde büyük rol oynar. Hücrelerin yenilenmesinde çok fazla içerdiği kalsiyum ve A vitamini büyük rol oynar. İçerdiği antioksidanlar ciltte oluşan çizgileri ve kırışıklıkları gidermeyi sağlar. Adaçayı, serbest radikallerin baş düşmanıdır. Cilt sağlığını korur, genç kalmayı sağlar ve pürüzsüz cilt sahibi olmaya yardımcı olur.

Selülite İyi Gelir

Kan dolaşımını arttırıcı özelliği bulunur. Kan dolaşımın yüksek olduğu bünyede toksinler daha çabuk atılacaktır. Bu şekilde selülit sorunları en aza indirgenecektir.

adacayinin yararlari

Saç Sağlığını Korur

Adaçayı yapraklarından elde edilen yağ saç sağlığı açısından önemli bir şifa deposudur. Daha sağlıklı saçlar açısından bu yağla kafa derisine masaj yapabilirsiniz. Bu şekilde daha sağlıklı ve dökülmeyen saçların sahibi olabilirsiniz. Aynı zamanda yaşlılığın en büyük göstergelerinden biri olan beyaz saçlar için de her zaman adaçayı yağı kullanılabilir.

Ruh Sağlığını ve Metabolizmayı Korur

Ada çayı, ruh sağlığımıza katkı sağlar. Ferahlatıcı içecek özelliği olan adaçayı beyin hücreleri açısından önemli olan birçok elementi barındırmaktadır. Sinir sitemini yatıştırıcı özelliği bulunur. Uyku sorunu olanlar için yararlı geldiğini savunulmaktadır.

Adaçayı Nasıl Hazırlanır?

Adaçayının hazırlanması çok basittir. Adaçayı hazırlamak için iyice haşlanmış suyu iki çay kaşığı ada çayının üzerine dökerek demlenmeye bırakabilirsiniz.  Genellikle bu şekilde tadı acı olacağından limon ya da bal ekleyerek acılığını giderebilirsiniz. Günlük ortalama 1 ya da 2 fincan adaçayı tüketimi yeterli olacaktır.

Hakkında admin

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ

Tahsilliler daha az kilo Alıyor

Yüksek eğitimli insanların daha az kilo aldığı ispatlandı. Hollanda’da yapılan bir araştırmaya göre, obezite sorunu düşük eğitimlilerde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir